Noi dezvăluiri despre regimul Kadhafi: Libia era dispusă să finanţeze campania lui Sarkozy în 2007

Noi dezvăluiri despre regimul Kadhafi: Libia era dispusă să finanţeze campania lui Sarkozy în 2007

Site-ul de ştiri francez Mediapart a publicat sâmbătă un document semnat de un fost demnitar libian care afirmă că regimul lui Muammar Kadhafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu “50 de milioane de euro” campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy din 2007, scrie mediafax.ro.

În acest document scris în arabă, Moussa Koussa, fostul şef al serviciilor de informaţii externe din Libia, menţionează “un acord de principiu” pentru a “sprijini campania electorală a candidatului la alegerile prezidenţiale Nicolas Sarkozy cu o sumă în valoare de 50 de milioane de euro”. La 12 martie, Sarkozy a calificat drept “ridicolă” o eventuală finanţare a campaniei sale prezidenţiale din 2007 de către Muammar Kadhafi.

În această notă, înconjurată de un cadru verde, redactată în arabă şi tradusă de Mediapart, Koussa confirmă un “acord de principiu” pe tema “instrucţiunilor emise de biroul de legătură al comitetului popular general privind aprobarea susţinerii campaniei electorale a candidatului la alegerile prezidenţiale Nicolas Sarkozy, cu o sumă în valoare de 50 de milioane de euro”.

Koussa a fost ministru de Externe în regimul lui Muammar Kadhafi, după care a fugit în Europa.

El a adăugat că acest acord a fost încheiat în urma unui “proces-verbal al reuniunii din 6/10/2006, la care au participat din partea noastră directorul serviciilor de informaţii libiene (Abdallah Senoussi, n.red.) şi preşedintele Fondului libian de investiţii africane (Bashir Saleh, n.red.), iar din partea franceză Brice Hortefeux şi Ziad Takieddine”.

Prieten apropiat al lui Nicolas Sarkozy, Hortefeux a fost ministru din 2007 până în 2011, deţinând în special portofoliul Internelor.

Avocatul omului de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine, citat de Mediapart, a afirmat că clientul său “nu s-a prezentat la reuniunea indicată în document” dar că el “cred că acest document este credibil, având în vedere data şi persoanele care apar”.

Vizualizări: 363

Comentează