..

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francois Hollande a câştigat primul tur cu 28,56 la sută – rezultate parţiale

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francois Hollande a câştigat primul tur cu 28,56 la sută – rezultate parţiale

Candidatul socialist Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze cu 28,56 la sută, în faţa preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy, care a obţinut 27,07 la sută, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne.

Potrivit acestor rezultate, citate de mediafax.ro, care se referă la aproape 99 la sută din corpul electoral, candidata extremei-dreapta (Frontul Naţional) Marine Le Pen s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,12 la sută, urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1 procente şi centristul Francois Bayrou cu 9,11 procente.

“Sunt încrezător”, a declarat Francois Hollande după închiderea urnelor, declarându-se “candidatul unificării” şi “cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii”. “Niciodată Frontul Naţional nu a mai atins un asemenea nivel”, a recunoscut el.

Potrivit mai multor sondaje realizate în cursul serii, Hollande ar câştiga prezidenţialele în turul doi de la 6 mai cu 53-56 la sută din voturi, în faţa preşedintelui în exerciţiu.

Nicolas Sarkozy şi-a declarat de asemenea încrederea, propunând ca “trei dezbateri” să fie organizate cu rivalul său până la turul al doilea, “pe probleme economice şi sociale, de societate şi chestiuni internaţionale”.

Francois Hollande a refuzat însă imediat, precizând că nu vrea decât o singură dezbatere, aşa cum este tradiţia în Franţa.

Însă cea care a triumfat duminică seara a fost extrema-dreaptă. “Bătălia Franţei nu face decât să înceapă” şi “nimic nu va mai fi niciodată ca înainte”, a subliniat Marine Le Pen, apreciind că a făcut “sistemul să tremure”.

Scorul său este cel mai mare înregistrat vreodată de familia sa politică într-un scrutin prezidenţial şi i-ar putea permite să influenţeze mai mult turul al doilea şi politica în următorii ani. Ea nu a reuşit însă să repete reuşita tatălui său, Jean-Marie Le Pen, care a intrat în turul al doilea în 2002.

Conform apropiaţilor săi, Marine Le Pen îşi va declara la 1 mai poziţia pentru cel de-al doilea tur de scrutin, însă atitudinea alegătorilor săi este urmărită atent. Două sondaje Ipsos şi Harris Interactive realizate duminică seara arată că între 44 şi 69 la sută dintre alegătorii săi îl vor vota pe Sarkozy, iar 17-18 la sută pe Hollande.

Până în prezent, extrema-dreaptă nu a dat niciodată indicaţii de vot pentru turul al doilea al unui scrutin prezidenţial.

Vizualizări: 180

Comentează

Stimate vizitator, pe site-ul apropomagazin.md nu vor fi aprobate mesajele care conţin injurii sau limbaj licenţios