Un moldovean ajută românii să-şi trăiască visul american

Un moldovean ajută românii să-şi trăiască visul american

Ruslan Bocancea este un avocat american originar din Republica Moldova, specializat în imigrări în Statele Unite. A plecat din România acum 11 ani doar cu o viză de student. S‑a întors în toamna anului trecut ca antreprenor pe o nișă extrem de specializată a serviciilor de avocatură: cea a imigrării în Statele Unite.

Vorbește românește, cu­noaș­te legislația SUA și a fost acceptat în baroul unui stat american. Sunt doar câteva dintre atuurile pe care le are Ruslan Bocancea (31 de ani) când discută cu potențialii clienți din România.

Și asta se întâmplă o dată la șase săptămâni, când avocatul care locuiește și muncește în Statele Unite vine la București pentru discuții față în față cu clienții săi. Absolvent al Facultății de Drept din Minnesota, acesta a revenit în țară după aproape 11 ani, ca antreprenor, în toamna anului trecut, când a deschis un birou în centrul Bucureștiului.

„Avocații din România nu pot reprezenta firmele în America pentru obținerea aprobărilor USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) referitoare la relocarea unor afaceri sau angajarea cetățenilor români pentru că nu sunt acceptați în barourile americane“, punctează Bocancea unul dintre avantajele pe care le are în relația cu un client român. O variantă mai este și angajarea unui avocat american sau a unei firme specializate în chestiuni de imigrare în SUA. Ca o paranteză: numărul de vize temporare acordate românilor în 2010 (pentru 2011 cifrele nu au fost încă făcute publice) a fost de 31.647 dintr-un total de 36.000 de cereri.

„În fiecare lună discut, în medie, cu 400 de potențiali clienți din toată lumea. Dintre aceștia, aproape 20% înseamnă solicitările din partea celor care ar dori să investească în State. Cei mai mulți vin din zona de IT&C, dar și din alte domenii, precum industria grea“, detaliază Ruslan Bocancea. Mai concret, sunt două variante prin care un investitor poate începe o afacere în SUA: fie să vândă afacerea din România și să demareze un nou business, fie să-și deschidă un birou, așa cum se întâmplă în cazul companiilor care se extind pe plan extern.

La biroul de avocatură pe care îl are în SUA, cam 70% din business sunt cazurile care implică schimbare de statut, inclusiv obținere de greencard și cetățenie americană. Nu sunt cazuri atât de complicate și nu necesită foarte mult timp, dar e un segment care i‑ar asigura, la început, un volum mai mare de muncă.

Treptat, însă, Bocancea mărturisește că țintește către cazurile complicate de obținere a vizei – așa‑numitele E-2, EB-5, H-1B sau H-1C, în general vize de business sau relocări. Sunt cele mai profitabile pentru un avocat de acest gen, dar motivul nu este acesta, subliniază Bocancea: „Mă interesează zona de business, pentru că am și experiență în structurile guvernamentale și puțin în real estate. Vreau să ofer ceva ce e greu să faci singur, să adaug valoare. Banii vor veni ca efect“, detaliază tânărul avocat.
Via Capital.ro/Money.ro
stirilocale.md