Noua Zeelandă marchează un an de la cutremurul din Christchurch, soldat cu moartea a 185 de persoane

Noua Zeelandă marchează un an de la cutremurul din Christchurch, soldat cu moartea a 185 de persoane

Noua Zeelandă a ţinut miercuri un moment de reculegere pentru a comemora un an de la cutremurul care a devastat centrul celui de al doilea cel mai important oraş din ţară şi în urma căruia au murit 185 de persoane.

„Data de 22 februarie va fi mereu una dintre cele mai negre zile din istoria acestei ţări mândre”, a declarat premierul neozeelandez John Key, citat de mediafax.ro.

Oraşul Christchurch, capitala insulei sudice, a fost afectat de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 la ora locală 12.31 (1.51, ora României).

Aproximativ 60.000 de persoane s-au reunit miercuri la o ceremonie de comemorare în Hagley Park, la Christchurch, în prezenţa familiilor victimelor.

Guvernatorul general Jerry Mateparae a dat citire unui mesaj de condoleanţe din partea prinţului Charles al Marii Britanii şi a proiectat un mesaj video din partea secretarului de Stat american Hillary Clinton.

„Chiar şi cei care se aflau departe de voi în acea zi groaznică vă împărtăşesc suferinţa şi cunosc lupta pe care o duceţi”, a declarat Hillary Clinton. „Prin această luptă, noi am putut vedea forţa şi perseverenţa populaţiei din Christchurch”, a adăugat ea.

În cursul unui serviciu ecumenic, desfăşurat un pic mai devreme, premierul John Key a subliniat că acest cutremur a „provocat ravagii de neimaginat”. Acesta a „contorsionat clădiri, distrus drumuri şi case şi ne-a zdruncinat în profunzime”, a declarat el.

Evocând prima sa vizită în oraş, la câteva ore după cutremur, în timp ce incendiile devastau clădiri şi aerul era plin de praf, John Key a declarat că „era Noua Zeelandă, dar nu Noua Zeelandă pe care o cunoşteam”.

Catastrofa „a afectat viaţa cotidiană din Canterbury (regiunea Christchurch) şi a zdruncinat-o în toate sensurile, dar nu a putut rupe spiritul de rezistenţă care vă caracterizează”, a adăugat el.

„Avem un drum lung înaintea noastră”, a continuat premierul, reiterând hotărârea Guvernului de a reconstrui oraşul.

La un an de la cutremur, Christchurch întârzie să se relanseze, eforturile de reconstrucţie fiind frânate de replici şi o nehotărâre politică.