Maria Iliuț, revoltată: „Anestezicul a omorât un înger de copil!” FOTO

Maria Iliuț, revoltată: „Anestezicul a omorât un înger de copil!” FOTO

Şi-au dus copilul la spital pentru o intervenţie chirurgicală de rutină, dar l-au luat acasă în sicriu. Este vorba de Sorin Dița, care a murit la o săptămână după ce şi-a sărbătorit cea de-a treisprezecea şi ultima zi de naştere. De mai bine de trei ani, Sorin şi fratele său mai mic, Laurențiu (8 ani), erau membri ai ansamblului „Crenguță de iederă”, condus de Maria Iliuț. Privighetoarea din Carpați regretă, alături de părinţii îndureraţi, plecarea la Domnul a lui Sorin şi este supărată că Ministerul Sănătății nu a interzis anestezicul din cauza căruia a murit un copil, iar altul este internat în stare gravă.

Părinţii l-au dus pe Sorin la spital pentru a fi supus unei operații banale de extirpare a amigdalelor. După 8 ore de aşteptare pe holurile spitalului, aceștia au fost anunțați că fiul lor a decedat.
Am luat legătura cu Maria Iliuţ, cea care l-a cunoscut bine pe Sorinel. Domnia sa ne-a declarat că băiatul nu dorea nici în ruptul capului să fie supus intervenției chirurgicale. Până a ajunge pe mâna medicilor, copilul a plâns mult.

„Am văzut atâta jale încât nici acum nu pot să-mi revin…”


Răpusă de durere, mama băiatului i-a spus interpretei de muzică populară că medicii l-au speriat pe băiat înainte ca acesta să fie dus în sala de operație. „El și așa era plâns, iar ei i-au spus că operația va dura trei ore și în acel moment Sorin a început să tremure de frică.
Una din studentele mele mi-a dat teribila veste. Când am aflat că Sorinel al nostru a decedat, mi s-a tăiat răsuflarea. Din câte am înțeles, medicii care l-au operat sunt specialişti foarte buni, iar moartea a survenit din cauza anesteziei ucigaşe. Am adunat bani de la membrii ansamblului, căci Sorin, ca şi fratele lui mai mic, Laurențiu, au fost parte din familia noastră și am considerat că aşa e corect, omeneşte şi creştineşte, să-i ajutăm pe părinţii lui. Când am mers la ei acasă, am văzut atâta jale încât nici acum nu pot să-mi revin. Tatăl şi mama lui Sorin erau de nerecunoscut, iar Laurențiu întreba mereu: „Când va deschide ochii badea?”. Ei doi aveau o relaţie specială. Sorin avea grijă de cel mic ca ochii din cap!”, ne povesteşte îndurerată Maria Iliuţ.


Sorin şi Laurenţiu au ajuns să facă parte din ansamblul etno-folcloric „Crenguţă de iederă” acum trei ani. Artista avea nevoie pentru colectivul său de un băieţel şi o fetiţă, iar destinul i i-a adus în cale pe fraţii Diţa. Cum cei doi erau de nedespărţit, Maria Iliuţ a convenit cu părinţii copiilor ca pe Laurenţiu să-l deghizeze în fetiţă, mai ales că el era mai finuţ de felul său. „Erau talentaţi, aşa că în scurt timp au devenit bijuteria ansamblului. Sorin avea o memorie de invidiat: învăța textele foarte repede şi spunea urătura cu băieții mai mari din ansamblu”, îşi aminteşte interpreta de muzică populară.

„Câţi copii trebuie să mai moară ca să fie interzis anestezicul?”


Ultimul concert pe care Sorin l-a susținut alături de ansamblul „Crenguță de iederă”, a fost de Anul Nou. Părinții băiatului spun că vor apela la instanțele de judecată pentru a a face lumină în cazul decesului fiului lor, iar artista spune că-i va susține și va lupta alături de ei.
Maria Iliuț a rămas dezamăgită când a aflat că anestezicul administrat lui Sorin va putea fi utilizat din nou. „Acum ne e frică să mergem la spitale. Oare câți copii trebuie să mai moară ca cei ce iau decizii să-și dea seama că acest medicament nu vindecă, ci curmă vieţi?”, se revoltată Privighetoarea din Carpați.


Ordinul de interzicere temporară a preparatului Halothan a fost anulat pentru că specialiștii de la Agenția Medicamentului au constatat că acesta este „inofensiv”. „ Acest preparat este inofensiv, nu ne rămâne decât să revenim la el. În plus, preparatul este folosit şi în alte ţări. Este la discreţia medicilor dacă să-l utilizeze sau nu”, a declarat Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.
Menţionăm că anesteziologul care i-a administrat preparatul copilului de 13 ani nu riscă nicio pedeapsă. „Nu pot să pedepsesc medicul pentru o reacţie a organismului. Nu poţi prevedea aşa ceva, cum nu poţi prevedea un cutremur”, a afirmat Usatâi.
Sorin a fost înmormântat în localitatea Camencea, raionul Orhei, satul de baştină al părinţilor.*
L.N.