Gheorghe Grâu: „Moldoveni, nu fiţi idioţi!”

Gheorghe Grâu: „Moldoveni, nu fiţi idioţi!”

Gheorghe Grâu, vedeta cinematografiei sovietice a anilor 80, un actor de mare succes, idolul femeilor la vremea respectivă, un om al cărui parcurs de viaţă este pe atât de interesant, pe cât de controversat şi scandalos. De la cald, la frig, din familie, în stradă, de pe podium, spre singurătate. Celebru odată, fostul actor nu învinuieşte pe nimeni de faptul că a ajuns să vagabondeze şi să cerşească milă. În băutură el îşi regăsea fericirea şi speranţa că mâine va fi mai bine.

„Cum pot să supraviețuiesc în Moldova, cea mai săracă ţară cu maşini de lux şi cu frigiderele pline? Unde e adevărul?”, se întreabă Gheorghe Grâu.În perioada când îşi îneca amarul în alcool, acesta deseori se întreba dacă l-au iubit vreodată cei dragi. Actorul spune că toată viaţa a căutat persoana care să ţină la sufletul său, la valoarea sa, care să nu-l jelească şi să-i ceară avere şi bani, lucruri de care nu a avut parte niciodată şi nici nu speră că le va avea vreodată. „Nu am mai găsit acea persoană. Eu sunt Gheorghe, Ghiţişor al mamei, care nu are bani şi nici maşină”, aşa s-a prezentat actorul în cadrul emisiunii „Viaţa merge mai departe” de la Jurnal TV.

Învelea pâinea în celofan şi o punea sub cap

Gheorghe Grâu are trei copii de la trei căsătorii diferite. A ajuns în stradă acum un an. În sărăcie trăia de mai mult timp, dar era fericit că avea un acoperiş deasupra capului. Din cauza datoriilor exorbitante însă a fost alungat în stradă. De pensie nu mai beneficiază de pe 1 decembrie 2011 şi asta deoarece nu a trecut comisia medicală. Ajuns cerşetor, actorul a încercat să supravieţuiască. „Când aveam posibilitatea să-mi cumpăr o pâine, o înveleam în celofan şi o puneam sub cap, în loc de pernă, iar dimineaţa, o mâncam cu ceai”, povesteşte Gheorghe Grâu. Starea sa de sănătate a ajuns în vizorul autorităților, care l-au cazat într-un azil pentru cei lipsiţi de adăpost şi i-au promis restabilirea actelor de identitate.

„Nu vă loviți prietenul pe la spate!”

Singura dorință a actorului este aceia de a avea o locuință modestă, un pat şi o baie. După ce viaţa l-a pus la încercări grele, acesta vine cu un sfat pentru toţi moldovenii: „Cel mai important este ca gândul să vă fie curat, să nu fiţi un idioţi, potlogari, un mârşavi, făţarnici, mişeli şi să nu vă loviţi prietenul pe la spate”. Gheorghe Grâu spune că pe tot parcursul vieţii sale a căutat să muncească şi să fie mândru de realizările sale. Cel mai mare regret al său este că nu a avut un cămin al său şi că nu a putut să-şi întreţină familia şi copiii.

“Copiilor le-am provocat cea mai mare durere”

„Căsniciile mele nu au mers pentru că nu am avut o casă, focul acela din vatră de care soţia să aibă grijă. Nu am avut posibilităţi materiale. Şi nu vorbesc aici de a oferi averi, ci măcar strictul necesar, ca soţia şi copiii mei să fie îmbrăcaţi, să fie cald în casă, iar familia mea – îndestulată. Familiei nu trebuie să-i oferi doar dragoste, ci şi siguranţă în ziua de mâine. Copiilor mei le-am provocat cea mai mare durere. Nu mi s-a interzis să-i vizitez, dar îmi era ruşine să merg la ei cu mâinile goale. Nu puteam să-i văd fără să le duc măcar o jucărie, iar eu nu aveam bani ca să-i scot în oraş”, povesteşte trist Gheorghe Grâu.

Vrea să revină pe scenă

Acum el spune că are nevoie de ajutorul autorităţilor şi asta deoarece este unic. „Îmi cunosc valoarea. Sunt ca un vulcan care abia aşteaptă să erupă, dar care are nevoie de un ajutor. Mi-aş dori să deschid un teatru în aer liber, unde să prezint câte un recital tinerilor necorupți”, a mai precizat vedeta cinematografiei sovietice.
Gheorghe Grâu nu mai bea. Îşi caută chirie cu banii primiţi de la Primăria Chişinău şi speră, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, să revină pe scenă.
L.N.

Vizualizări: 5819

5 Comentarii

  • Nume
    1 februarie 2012 | Permalink |

    sa speram ca intr-adevar isi va lua calea.

  • Nume
    1 februarie 2012 | Permalink |

    saracii kopiii lui.daca pina akum el nu vroia sa ii vada,akum copiii nu mai au nevoie de tatal lor

  • Asti
    1 februarie 2012 | Permalink |

    Cât mai puteţi vorbi de această haimana? Oamenii serioşi îşi văd de munca şi talentul lor, iar boschetarii – boschetari rămân. Pe când voi faceţi vedete din ăst pierde-vară… Nu mai există oameni, sactori, scriitori cumsecade, exemplari? Ăsta vi-i exemplul? Halal!

  • Nume
    1 februarie 2012 | Permalink |

    Lena Negru, tu poti sa scrii macar un articol fara greseli gramaticale?

  • lra
    1 februarie 2012 | Permalink |

    gheorghe, la moldova mama idiotilor este gravida non-stop!!!, sanse nule!!!

Comentează