Veronica Garştea îşi plânge de milă cu buzunarul plin. Are un venit lunar de 6692 de lei!

Veronica Garştea îşi plânge de milă cu buzunarul plin. Are un venit lunar de 6692 de lei!

La începutul lui ianuarie, vestea că prima femeie-dirijor din Moldova riscă să ajungă în stradă a zguduit lumea culturală. Recent, „apropo” a aflat că pensionara Veronica Garştea (84 ani) are, de fapt, un venit lunar de peste 6 mii de lei. Fiind angajată a Filarmonicii Naţionale, artista primeşte un salariu de 4692, dar şi o pensie de 1500 lei. Şi asta nu e tot. Pe timpul guvernării comuniste, cu ocazia jubileului de 80 de ani al artistei, Voronin i-a oferit un premiu bănesc de 50.000 lei. Din surse sigure, am aflat că anul trecut, 3 oameni de cultură din ţară, printre care şi Veronica Garştea, au primit câte 10 mii de dolari din partea Ambasadei Ruse.

Prima femeie-dirijor din R. Moldova, Artistă a Poporului, laureată a Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, Veronica Garştea, a fost chemată în judecată de agentul termic S.A. „Termocom” pentru că nu achitase datoria de 4 mii de lei. Artista, prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina”, şi-a consacrat viaţa artei, iar după spusele sale, acum riscă să ajungă în stradă „ca un vagabond”. „Luna trecută am plătit celelalte facturi în sumă de 2200 de lei şi am rămas fără un bănuţ în casă. Nu aveam bani nici cât să-mi cumpăr o pâine, astfel că am fost nevoită să mă împrumut de la vecini. Garsoniera pe care mi-a dat-o Primăria acum patru ani şi în care stau acum nu este privatizată. Mi-i frică să nu fiu aruncată în stradă, ca un vagabond”, se plânge celebra artistă, vădit afectată de situaţia în care a ajuns.

A luat 70.000 de euro pe apartamentul cu 4 odăi

Surse sigure, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, ne-au declarat că situaţia financiară a Veronicăi Garştea nu este atât de rea precum afirmă domnia sa. Ba mai mult, acum şase ani, pe timpul guvernării comuniste, artista a beneficiat de un apartament cu patru odăi, situat în centrul Chişinăului, pe care l-a vândut contra sumei de 70.000 euro. Sursa dată ne-a mai spus că artista nu vrea ca lumea să afle că ea este ajutată şi de autorităţi, şi de colegii de serviciu. Ştiind că prima femeie-dirijor din ţară este angajată a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, „apropo” a ţinut să afle care este salariul lunar pe care-l primeşte domnia sa.

Șantajată de fiul său?

„Salariul său oficial este de 4692 lei, iar în decembrie, instituţia i-a oferit şi un premiu bănesc de 1000 de lei. Atunci când are nevoie de bani, contabila noastră mereu o ajută. Poate să-i dea salariul pe două luni înainte. Faptul că dna Garştea „moare de foame şi n-are bani nici cât să-şi cumpere o pâine” e departe de adevăr. Ea are unele probleme personale cu fiul ei. Poate că el chiar o şantajează. Nu o dată am spus că o octagenară ar trebui să fie ajutată de către fecior şi nepoţi, dar nicidecum să întreţină ea toată familia. Noi, cei de la Filarmonică, o ajutăm şi o susţinem atunci când are nevoie. Ne-a durut faptul că instituţia noastră a apărut într-o lumină negativă după ce presa a scris că angajata noastră celebră moare de foame şi riscă să ajungă în stradă, mai ales că este un neadevăr. Tocmai de asta nu am luat atitudine când am aflat că este dată în judecată de „Termocom” – ştiam că dispune de bani ca să-şi achite datoriile”, ne-a declarat Marian Stârcea, directorul artistic al Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, precizând şi că nimeni nu va îndrăzni s-o dea afară din apartamentul care i-a fost oferit de Primăria Chişinău şi că poate să locuiască acolo nestânjenită cât va dori.
La rândul său, Aliona Strâmbeanu, Şef Direcţie Arte Profesioniste, Învăţământ Artistic şi Industrii Culturale, spunea într-un interviu acordat kp.ru că Veronica Garştea este unul din cei mai importanţi oameni de artă ai culturii noastre naţionale. „Nu dispun de informaţii exacte referitor la mărimea pensiei sale, dar ştiu că doar pentru „Ordinul Republicii” ea primeşte 500 lei. Şi asta în timp ce continuă să primească salariu de circa 4600 lei de la Filarmonica Naţională, deşi din cauza stării sănătăţii nu mai este în stare să-şi îndeplinească obligaţiunile profesionale precum înainte. Poate că banii pe care-i primeşte nu i-s suficienţi, dar din câte ştiu, colegii o ajută şi ei cât pot”, a declarat Aliona Strâmbeanu.*
L.N.