Ea e academiciana care face artă din fibre vegetale!

Ea e academiciana care face artă din fibre vegetale!

Recent, la Moldexpo a avut loc expoziţia „Infoinvent-2011” – un spaţiu pentru întâlniri de afaceri între companii inovaţionale, colaboratori ştiinţifici, inventatori, firme comerciale şi de producere.
Natalia Cangea, unul dintre cei mai iscusiţi meşteri populari autentici, a participat la cea de-a XII ediţie „Infoinvent”. Mai mult de 300 de lucrări din pănuşi realizate manual de domnia sa au fost prezentate juriului şi vizitatorilor, iar la închiderea lucrărilor expoziţiei a plecat acasă cu două medalii de argint.

Doina POPOV

Doamna Natalia este primul meşter popular din Republica Moldova care a descoperit arta din pănuşi. Încă din copilărie confecţionează păpuşi şi tablouri din fibre vegetale, iar talentul l-a moştenit de la bunica sa. De mai bine de 15 ani este membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, Membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România şi lucrează la Centrul de Creaţie şi Agrement din Criuleni. Ea a transmis acest meşteşug mai multor generaţii de copii, printre care se află şi fiul său, Iacob, care este membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. „Copiii învaţă de la mine să îndrăgească această artă şi mereu vor să creeze ceva nou, iar acest fapt mă bucură. Consider că orice artizan are nevoie de urmaşi pentru a transmite şi generaţiilor următoare meşteşugul pe care îl practică”, ne-a declarat doamna Natalia Cangea.
Prima sa lucrare, doamna Natalia a confecţionat-o la o vârstă fragedă. Pe atunci bunica îi confecţiona păpuşi din pănuşi, astfel a prins şi ea această artă deosebită. În popor se spune că aceste păpuşi au o istorie aparte. „Când sătenii mergeau pe câmp la secerat, aveau obiceiul ca din primul seceriş să fie confecţionată o păpuşă pe care mai apoi o dăruiau copiilor. Acestea aveau menirea de a proteja copiii pe timpul nopţii, iar ziua le servea micuţilor drept jucărie’’, ne-a dezvăluit Natalia Cangea.


O simplă jucărie din pănuşi poate fi confecţionată cam în jumătate de oră, pe când o lucrare mai complexă poate fi realizată în mai multe zile, în dependenţă de tehnică, de pregătirea materialelor şi a detaliilor necesare compoziţiei, iar preţul lucrărilor e pe potriva efortului investit: o jucărie simplă poate fi procurată la preţul de 10 lei, pe când compoziţiile mari ajung la 500 de lei.
În cadrul expoziţiei „Infoinvent”, domnia sa a prezentat atât lucrări proprii, cât şi creaţii ale elevilor săi, cu care se mândreşte nespus de mult. „Copiii au confecţionat pălării, bomboniere, coşuleţe, păpuşi etc. Acestea au fost realizate prin diferite tehnici de lucru, pe care le dezvălui şi în manualul didactic pe care l-am publicat, „Jucării din fibre vegetale”. Această carte constituie un suport didactic pentru toţi doritorii care vor să deprindă arta din pănuşi, chiar şi pentru copiii de vârstă preşcolară’’, ne-a comunicat meşterul.
La ediţia „Infoinvent” din acest an, din cei 70 de participanţi, Nataliei Cangea i-au revenit două medalii de argint – una pentru lucrările proprii şi alta pentru cele ale copiilor de la Centrul de Creaţie şi Agrement din Criuleni.*