..

Istoricul care scrie pentru basarabenii din Italia

Istoricul care scrie pentru basarabenii din Italia

Acum 2 ani, Olga Coptu, fostă profesoara de istorie, împreună cu Jana Reniţă, au inițiat crearea unui ziar destinat moldovenilor stabiliţi în Italia. Olga Coptu se află de 6 ani la Roma și în curând, va obţine diploma în ştiinţe politice la Universitatea La Sapienza.

“Gazeta Basarabiei”- ziarul basarabenilor din Italia

“Gazeta Basarabiei” este unicul ziar din Italia destinat basarabenilor emigraţi. “Înainte de a lansa ziarul, basarabenii din Italia nu aveau acces practic la nici o informaţie despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Erau rupţi de toate evenimentele din ţară, aflându-se într-o perioadă de vid informaţional”, spune Olga.

La început ziarul era tipărit pe două foi A4. El era multiplicat din propriile surse financiare la centrele de copiere şi distribuit moldovenilor la Termini (gara centrală din Roma). Olga Coptu îşi aminteşte că a trecut prin multe greutăţi până când a ajuns să se bucure de aprecierea oamenilor pentru ceea ce făcea. ” La început, moldovenii, din neștiință, mă ofensau atunci când distribuiam ziarul, venind cu declaraţii de genul: mai aveți să umblați cu minciuni? Eu, însă, veneam cu replica: ce aveţi contra unei informații gratuite? Mai târziu, munca noastră a fost apreciată”.

Acum, Olga spune că este mândră de faptul că ziarul a ajuns să fie tipărit la Chişinău în 3000 de exemplare. “Gazeta Basarabiei” este distribuită o data la 2 săptămâni în majoritatea oraşelor din Italia unde numărul moldovenilor este mare.

Lupta pentru existenţa ziarului
Pe tot parcursul celor 2 ani, au reuşit să obţină colaborări şi susţineri financiare. Astfel, Organizaţia Internaţională a Migraţiei (OIM) este unul dintre partenerii şi finanţatorii care contribuie la existenţa ziarului “Gazeta Basarabiei”.

“OIM, în cadrul unui proiect pentru migranţi, ne-a ajutat să facem 10 ediţii, un lucru foarte important pentru continuitatea ziarului. Suntem în căutarea sponsorilor pentru că oamenii s-au obişnuit cu existenţa ziarului. Ar fi păcat să renunţăm acum”, spune Olga Coptu.

Voluntariat şi acte de caritate
Olga Coptu recunoaşte că face voluntariat.” Nu le prea reuşesc pe toate. Adesea, scriu în timpul liber, noaptea sau în weekend. Îmi place că sunt utilă, chiar dacă nu-mi câştig exitenţa din acele nopţi nedormite în faţa calculatorului”, ne destăinuie Olga.

Se bucură că mai există şi alţi voluntari din Veneţia care colaborează şi scriu pentru ziar, atât moldoveni, cât şi preşedinţi ai asociaţiilor din Italia. “Notorietatea ziarului creşte. Astfel, chiar şi moldovenii stabiliţi în Italia ne scriu propriile istorii”. „Gazeta Basarabiei” nu este doar un ziar care îi informează pe moldoveni. Olga Coptu spune că au publicat mereu, la orice ocazie, anunţuri pentru ajutorarea copiilor orfani, tinerilor şi bătrânilor afectaţi de diverse maladii. „În cadrul unui eveniment oraganizat în colaborare cu Asociația Națională a Imigranților Moldoveni din Italia (ANIMI) la Bologna s-au adunat 984 euro pentru un basarabean ţintuit la pat. Mă bucur că moldovenii ştiu ce înseamnă solidaritate”, povesteşte Olga.

Italia – a doua casă
Nu regretă că a luat decizia să se stabilească în Italia. Mereu a evitat să muncească la stăpânii care o considerau nimic mai mult decât o servitoare. Acum lucrează la casa unei senatoare şi a reuşit să obţină susţinerea stăpânei în ceea ce face în afara muncii. Mai mult decât atât, mama stăpânei sale a creat o asociaţie parlamentară de prietenie Italia-Moldova.

Se străduie să revină în ţară de cel puţin două ori pe an şi mereu se reîntoarce în Italia, plină de forţe şi dorinţa pentru a munci la ziar. Îşi doreşte mult ca acesta se se transforme într-o portavoce a comunităţii moldoveneşti din Italia.

„Orice moldovean ajuns în Italia se vrea legalizat, astfel având şanse mai bune de angajare. Recunosc că în Italia te aşteaptă multe teste de rezistenţă, de aceea cred că majoritatea moldovenilor plecaţi din ţară sunt foarte curajoşi”, încheie Olga.

pentrea.md

Vizualizări: 1016

3 Comentarii

Comentează