ŞOCANT! Fac salam din carne de câine – GALERIE FOTO

ŞOCANT! Fac salam din carne de câine – GALERIE FOTO

Sărăcia incredibilă din R. Moldova îi împinge pe amărâţi spre gesturi dezumanizante

Sărăcia îi împinge pe moldoveni să recurgă la gesturi incredibile. O familie din satul Tricolici, comuna Baccealia, r. Căuşeni consumă carne de câine. Ei şi-au mâncat deja propriul căţel, iar atunci când autorităţile locale au demarat o campanie de împuşcare a câinilor vagabonzi, ei s-au „înţeles” cu cel care transporta cadavrele să-i aducă câinii acasă pentru a-i face salam.
Reporterul „apropo” a fost în satul uitat de lume care, culmea, deşi se află la doar 20 de km de centrul raional, îţi lasă impresia că te-ai întors în evul mediu.

Vlad Vasilcov

Svetlana Tresţov are patru copii şi un nepoţel de doar trei luni. Locuiesc într-un sat mic, de aproximativ 30 de persoane, într-o casă pe care cu greu ai putea-o numi locuinţă. Soţul ei, Grigore, a stat la închisoare timp de 20 de ani, iar la scurt timp după ce a fost eliberat, a decedat. Astfel, pentru a se hrăni, văduva sa şi copiii fură tot ce mişcă prin împrejurimi. Ultimul gest extrem i-a şocat pe toţi: şi-au mâncat propriul câine! Mai mult, În urma campaniei de împuşcare a câinilor vagabonzi demarată de autorităţile locale, femeia s-a înţeles cu şoferul care transporta cadavrele câinilor să i le aducă ei, iar ulterior i-a băgat pe toţi la conservă. Întrebată de ce mănâncă asemenea carne, ea a răspuns: „Da’ ce vă bateţi voi capul ce mănânc eu?”.
I-au scos babei un dinte
“Ne provoacă atâtea neplăceri. Spun că nimeni nu îi ajută şi de aceea mănâncă câini. Pur şi simplu sunt leneşi, fură de peste tot. La început ei au trăit la Baccealia, dar după ce tatăl lor a revenit din închisoare, au cumpărat o casă în Tricolici. Toată vara nu fac nimic, nu lucrează. Ziua îşi iau o pătură şi se odihnesc la umbră, iar seara femeia îşi trimite copiii să fure. „Vreţi să mâncaţi, furaţi!”- aşa le zicea şi tatăl lor, care e mort. A depravat copiii. Aici în sat au rămas doar pensionari, care cresc în gospodărie ce le trebuie pentru a supravieţui. Ei fură ce am crescut cu mare greu. Au tăiat toţi copacii din jurul casei, fără să se uite cui îi aparţin. Ne fură chiar şi lemnele gata tăiate”, ne-a declarat îngrozită vecina lor, Maria Savcenco. Bătrânica i-a reproşat femeii că ar fi cazul să muncească, dar în loc de răspuns, una dintre fiicele acesteia a lovit-o atât de puternic că i-a dezbătut un dinte. De atunci se teme de ei, pentru că au ameninţat-o că îi va incendia şi casa dacă mai zice ceva. “Svetlana e nebună, iar fiica ei e şi mai nebună. Într-o zi s-a repezit cu un cuţit la nişte oameni care păzeau noaptea tehnica agricolă. Oamenii au fugit de frica să nu fie înjunghiaţi”, precizează pensionara, susţinând că vecina sa nu a avut niciodată un bărbat cu care să locuiască permanent.
În octombrie, fiica cea mare, Valentina, a născut, iar pentru a-şi putea alăpta copilul, mănâncă salam din câine. Pentru gesturile dezumanizante şi pericolul la care îşi expune copilul, tânăra mamă şi pruncul său au fost plasaţi pentru jumătate de an în Centrul Maternal „Pro Familia” din Căuşeni. Potrivit coordonatorului Ana Şchiopu, după doar trei zile mama fetei şi concubinul său au luat-o acasă, motivând că pleacă cu toţii la rudele din Bender. Şi mezina, Ecaterina, beneficia de un proiect de susţinere în care studia gratuit de bucătar, dar mama sa a fost cea care a impus-o să lase şcoala.
Unul dintre fiii Svetlanei Tresţov a fost şi el condamnat la ani buni de puşcărie pentru o crimă. Vecinii mai spun că atunci când a ieşit de la dubă, el s-a căsătorit la Bender, dar cum îşi bătea şi teroriza soţia, s-a întors rapid la închisoare.
Primesc ajutoare de la stat
Autorităţile locale cunosc cazul familiei Tresţov, dar spun că nu pot face nimic pentru că atunci când poliţiştii îi „vizitează”, copiii fug de acasă. „Svetlana îi numea pe poliţişti „kazioli” şi îi întreba când mai împuşcă nişte câini ca să aibă ce mânca. Le povestea cât de bun este cârnaţul de câine şi, în general, carnea lor”, susţine primăriţa satului Baccealia, în gestiunea căreia se află şi comuna Tricolici, adăugând că femeia se află la evidenţa unui psihiatru.
Autorităţile locale au mai precizat că familia Tresţov a beneficiat tot timpul de alocaţii şi de ajutor din partea statului, precum şi de diverse ajutoare materiale.
Sat de combaineri
În comuna Tricolici sunt 50 de case, dintre care multe sunt nelocuite şi stau să se ruineze. Precizăm că politica fostei urss a interzis construcţia de case noi în respectiva localitate, drept pentru care tinerii au plecat în satele din apropiere, la Baccelia şi Zolotievka. Acum în Tricolici sunt doar bătrâni, majoritatea de 60-70 ani. Pe timpuri, aici erau peste 150 bărbaţi apţi de muncă, vestiţi ca fiind cei mai buni combaineri din Moldova, iar solurile din împrejurimile satului sunt declarate a fi unele dintre cele mai fertile. Păcat că nimeni nu le lucrează. *


foto: Maria Savcenco – vecina


foto:Svetlana Tresţov


foto: Valentina Tresţov