Gheorghe Munteanu: „Familia Vieru vrea să mă vadă în puşcărie!”

La doi ani după teribilul accident rutier în care şi-a pierdut viaţa marele poet Grigore Vieru, prietenul scriitorului, cel care se afla şi la volanul maşinii, trăieşte o adevărată dramă. „apropo magazin” a reuşit să obţină, în exclusivitate, informaţii incediare de la Gheorghe Munteanu, cel care acum este acuzat de moartea poetului Grigore Vieru.

Târât în instanţe de Raisa şi Călin Vieru
Tragedia care i-a curmat viaţa lui Grigore Vieru i-a schimbat radical şi viaţa lui Gheorghe Munteanu, director adjunct al ansamblului „Joc”. Deşi urma accidentului rutier şi a traumelor suferite, nici chiar medicii nu-i dădeau şanse de supravieţuire, la doi ani de la accident, Gheorghe Munteanu este târât prin instanţe de familia Vieru. În ciuda dramei pe care o trăieşte, directorul adjunct al ansamblului „Joc” nu doreşte să apară în presă cu declaraţii, dar după discuţia pe care am avut-o, am decis că durerea acestui om trebuie, totuşi, auzită.
La un an şi două luni de la accidentul rutier, instanţa l-a condamnat pe Gheorghe Munteanu la cinci ani de puşcărie.
Tind cu orice preţ să-l vadă în puşcărie
„Dreptate nu mai găseşti la noi în ţară. Călin Vieru şi dna Raisa au pus avocaţii să mă judece „conform legii”. Acum îmi caut şi eu dreptatea în instanţă. Un an de zile am fost judecat la Ialoveni, dar Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie mi-au refuzat cererea. Familia Vieru vrea să mă facă pe mine vinovat, să mi se ia permisul de conducere… vor să mă bage la puşcărie. Sentinţa a fost doi ani de zile condiţionat. Dl Călin şi dna Raisa nu vin niciodată la judecată, îşi trimit avocaţii. Când am sunat-o pe soţia regretatului Grigore Vieru şi i-am spus că procurorul vrea să-mi dea cinci ani de închisoare, mi-a spus că n-o interesează. La câteva zile după accident, ea s-a exprimat la tv că nu are nimic împotriva mea. După care s-a răzgândit”, ne povesteşte îndurerat Gheorghe Munteanu, cel care a fost prieten cu Grigore Vieru timp de 30 de ani.
„E vai şi amar de capul meu!”
În urma accidentului rutier, starea de sănătate a directorului adjunct de la „Joc” lasă de dorit. Urmează un tratament drastic, în fiecare zi îşi face injecţii şi în permanenţă este supus unui tratament cu perfuzii. După accident a suferit un atac de cord, a avut şase coaste rupte şi a fost operat la faţă. „E vai şi amar de capul meu! Când ne-am lovit, volanul maşinii mi-a venit în piept. Nimeni nu a crezut că voi rămâne în viaţă. Nu vreau să fac nimănui rău şi nu vreau să-mi facă mie rău cineva. Atunci era ceaţă densă, iar panoul de beton nu era iluminat. Pe 14 ianurie 2009 am susţinut un concert la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. După concert am mers împreună cu dna Vieru, Fuego, Grigore Vieru la plăcinte, după care ne-am dus la restaurantul domnului Călin. Am stat cu toţii, nu am băut nimic, nu sunt un consumator de alcool. În dimineaţa zilei de 15 am plecat la Cahul să verific dacă totul organizarea concertului decurge conform planului. Lui Grigore Vieru i se făcuse rău. Când ne-am pornit spre casă, nu vedeam nimic din cauza ceţei, mergeam pe mijlocul drumului şi aşa am nimerit în panoul din beton”, ne povesteşte Gheorghe Munteanu.
Este o persoană cinstită şi nu vrea să dea mită
Firmei care a construit, ilegal, panoul de beton nu i s-a cerut socoteală, singurul responsabil de accident rămânând şoferul maşinii. „Omul este nevinovat că a pus panoul în mijlocul drumului. Se vede că a oferit bani. Astfel, am ajuns să fiu eu judecat. Nu am bani să dau mită, sunt un om cinstit. A fost un accident din cauza panoului de beton, dar nu din cauza că am mers neregulamentar. Aşa-i când nu găseşti dreptate”, precizează directorul adjunct de la „Joc”.
Iar cum tratamentul pe care-l urmează este unul destul de costisitor, a intrat şi-n datorii, dar nu evită să vorbească la acest capitol. După ce a fost externat, Gheorghe Munteanu s-a gândit de unde să ia bani pentru tratament şi pentru a-şi procura cele necesare traiului, aşa că a decis să muncească în continuare. Prietenii adevăraţi îi sunt mereu alături şi îl susţin. Fiul său este stabilit cu traiul în Italia, iar de soţie a divorţat. Nu vrea să meargă peste hotare nici în ruptul capului. „Nu mă simt bine când îmi aduc aminte de accident. Nu îmi este uşor pe suflet când mă gândesc prin ce-am trecut şi că sunt învinuit pe nedrept. Nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu”.

Lena Negru