INCREDIBIL! De 4 luni locuieşte într-un cort, în faţa Guvernului!

INCREDIBIL! De 4 luni locuieşte într-un cort, în faţa Guvernului!

De 10 ani, Tudor Pânzaru din or. Căuşeni luptă pentru o locuinţă şi o pensie de invaliditate decentă. Disperat, combatantul războiului de pe Nistru, a ales să protesteze într-un mod inedit: locuind în stradă, în văzul tuturor!

Diana Burlacu

Acum 10 ani, Tudor Pânzaru şi familia sa au rămas fără locuinţă. Astfel, în speranţa obţinerii unui loc trai decent şi a unei locuinţe el a cerut ajutorul statului, dar fără niciun rezultat. Combatantul deţine toate dovezile de rigoare, precum şi actele care demonstrează că s-a adresat mai multor instituţii de stat, dar acestea au refuzat să-l ajute.

În timpul războiului de pe Nistru a fost rănit în gamba stângă a piciorului şi a suferit o operaţie complicată, iar în timp ce se afla în spital, autorităţile locale i-au demolat casa din orăşelul  Căuşeni, aflată pe str. Frunze, nr. 50. “În 2004 am depus o cerere prim-ministrului de atunci, Vasile Tarlev, în care l-am informat că  sunt invalid de război şi că am nevoie de o locuinţă. Mi-au spus că nu au cu ce mă ajuta, să-mi dea cei care m-au trimis la război!”, spune bărbatul.

Mai târziu, s-a gândit că autorităţile statului american ar putea fi cele care să-i acorde o mâină de ajutor. Astfel, în iulie 2010 a instalat un cort în faţa Ambasadei Americii, cerând azil politic. Speranţele sale însă s-au spulberat şi de această dată, pentru că cei de la Ambasada Americii l-au sfătuit  să se adreseze autorităţilor ţării pentru care a luptat, adică Republica Moldova. Astfel, Tudor, împreună cu soţia sa, Galina, şi-au mutat „domiciliul” în PMAN, chiar în faţa Guvernului R.M. Deşi au trecut deja 6 luni, doar Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat, s-a interesat de şederea sa acolo. “M-a întrebat ce probleme am şi de ce stau aici. I le-am spus, dar fără niciun rezultat”, menţionează protestatarul.

Se încălzeşte la lumânare

Bărbatul trăieşte în condiţii inumane. El susţine că uneori este ajutat cu bani de către trecători. “Chiar zilele acestea a venit o doamnă care mi-a dat 15 lei”. Cu aceşti bani şi-a cumpărat lumânări pe care le aprinde în cort pentru a se încălzi. “Cumpărăm lumânări de la piaţă, pentru că acolo sunt mai ieftine, doar 80 de bani, iar aici la biserică costă tocmai 4 lei”, spune Tudor Pânzaru.

Pe lângă obţinerea unei locuinţe, combatantul doreşte şi o pensie de invaliditate decentă, deoarece cei 280 de lei pe care îi primeşte nu îi sunt suficienţi pentru a-şi întreţine familia. Mai mult, pe 3 ianuarie, fiica sa în vârstă de 17 ani a născut o fetiţă, iar proaspătul bunic spune că şi-ar dori foarte mult ca să-şi alinte nepoata măcar cu o jucărie.

Tudor Pânzaru spune că nici el, nici soţia sa, nu vor renunţa la protest. „ În 2002 am fost operat, am avut o traumă cerebrală, după care timp de şase ani m-au fugărit pe drumuri până mi-au dat gradul de invaliditate. Înapoi nu dau! Am ţinut greva foamei, am stat şi în reanimare – nu mai am unde să mă duc. N-am loc în ţara asta!”, spune disperat combatantul Tudor Pânzari.

vizualizări: 515

3 Comentarii

  • Nume
    14 ianuarie 2011 | Permalink |

    groaznic,autoriti de rahat.isi bat joc de oameni

  • VERA
    14 ianuarie 2011 | Permalink |

    Stimati parlamentari, guvernanti si deputati, daca sunte-ti liberali , democrati, crestini adevarati – ajutatu-l, dar daca numai va numiti, uitati-va si in continuare la el! Politia a adus ca gertfa oameni-pasnici, dar voi – veterani de razboi… Parca a-ti fi, niste fiinte – fara suflet, ratiune…De ce i-l dispretuiti pe dumnezeu, cu asa atitudine nepasatoare, fata de un om in suferinta? Am intrebat niste copii, care priveau la casuta lui Tudor, ce parere au de asa tablou real? Mi-au raspuns: “Daca sus i-s numai banditi si hoti, cum sa-l ajute !?”…Am ramas cu gura deschisa… Asta am dorit, sa va spun.

  • Domnica
    16 ianuarie 2011 | Permalink |

    Despre acest om am citit intr-un articol de-al vostru,publicat cu cateva luni in urma,poate chiar cu sase luni in urma.Din cate imi amintesc,autoritatile locale din Causeni ii ofera spatiu locativ acolo,unde are viza de resedinta.D-ul Panzaru solicita apartament in Chisinau,de aia protesteaza.Care-i adevarul?Informati-ne corect…

Comentează