Familia a făcut parastas de un an pentru chitaristul Anatol Neamţu. FOTO

Familia a făcut parastas de un an pentru chitaristul Anatol Neamţu. FOTO

Artiştii au aprins câte o lumânare la mormântul lui!

Anatol Bivol, Ian Raiburg, Liviu Ştirbu, Gheorghe Urschi, Ştefan Petrache, Lidia Botezatu-Dolgan, Radu Dolgan, Sebastian Nahaba, Sergiu Ciobanu, Petrică Carabut, Ştefan Darie, Valentin Dânga, Violeta Stratulat, Ion Moraru, Petre Neamţu, Ala – soţia regretatului artist şi naşii lui Anatol Neamţu, au aprins câte o lumânare în memoria celui care a fost unul din cei mai buni chitarişti ai neamului nostru.

Lena Negru

11 ianuarie este o zi în care artiştii autohtoni îl deplâng pe cel mai bun prieten şi merg la mormântul acestuia pentru a aprinde o lumânare în memoria sa. Despre regretatul Anatol Neamţu, prietenii şi rudele acestuia ne-au mărturisit că a fost un om cu inimă mare. Cei care l-au cunoscut, niciodată nu s-au gândit că un bărbat atât de zdravăn va pleca subit de lângă ei. Ala, soţia chitaristului, merge în fiecare zi la Cimitirul Central de pe strada Armenească, pentru a-i povesti soţului evenimentele care s-au petrecut în viaţa sa şi a fiului lor, Alain.

„Nu pot să conştientizez că fratele meu nu mai este. De multe ori îmi vine să iau telefonul şi să-l sun”, ne-a declarat Petre Neamţu, conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor”.

S-au rugat pentru sufletul lui

Muzicianul Sebastian Nahaba a făcut cunoştinţă cu Anatol Neamţu pe când avea 19 ani, iar compozitorul – 17. „Am piedut un prieten adevărat şi un om cu nume mare”, spune Sebastian Nahaba.

Anatol Bivol ne-a povestit despre Anatol Neamţu că pe scenă era un băiat timid, dar în viaţa de zi cu zi avea un adevărat simţ al umorului. „Ne spunea atâtea bancuri… Veneam odată de la Moscova şi, ca să ne fie drumul mai scurt spre casă, el a început să deseneze. Ştiam că e un bucătar iscusit, dar nu ştiam că este şi un pictor talentat. Nu trebuie să uităm de faptul că el a fost unul dintre cei mai buni chitarişti ai neamului nostru”, spune Anatol Bivol.

Interpreta Violeta Stratulat se consideră o norocoasă că a avut ocazia să-l cunoască pe compozitor. „E dureros când pierzi un om cu aripi de înger, aşa cum a fost Anatol. Şi până astăzi ne plânge sufletul”, zice cântăreaţa.

Ion Moraru, sunetistul Zdubilor, ne-a mărturisit că va scoate un album cu creaţiile prietenului său, Anatol Neamţu.

Fratele regretatului chitarist ne-a declarat că la 20 februarie, curent, în ziua când fratele său ar fi împlinit 55 de ani, împreună cu prietenii, vor organiza la Palatul Naţional, un concert în memoria artistului.

Renumitul chitarist a decedat pe 11 ianuarie 2010, fiind diagnosticat cu tumoare la creier, descoperită, din păcate, mult prea târziu. *