Un tânăr din Cimişlia a meşterit prima vioară la 12 ani! La fel ca Stradivari!

Un tânăr din Cimişlia a meşterit prima vioară la 12 ani! La fel ca Stradivari!

Mihai Dron este unul dintre meşterii care fac o bucată de lemn să cânte. Atelierul său din Gura Galbenei, Cimişlia, este deseori vizitat de cunoscători ai artei de la noi şi din străinătate.

Meşterul are instrumente pe potriva talentului său. Acestea stau cuminţi aşezate fiecare la locul său, aşteptându-şi rostul. Alături de ele sunt piese care mâine – poimâine vor fi unite formând o nouă vioară, care va scoate primele sunete.

Părinţii au fost cei care l-au încurajat pe Mihai să-şi atingă scopurile. Nicolae, tatăl lui Mihai, este un cunoscut cobzar din sudul Moldovei, un veritabil om de cultură şi un mare sufletist. El a dorit ca toţi copiii săi (şapte băieţi şi patru fete) să meargă pe urmele sale şi toţi au trecut prin Şcoala de arte din Cimişlia. Prin această şcoală a trecut şi Mihai. A studiat acordeonul şi chitara. Dar tatăl a mai observat ceva: băiatul avea mâini de aur. Îi plăcea să lucreze ore întregi în lemn. Nicolae Dron era convins că fiul său are talent. În plus, a observat că băiatul tot mai des se lasă ademenit de vioara sa. Şi de aici a pornit totul. L-a dus la un stagiu la cunoscutul maestru lutier din Călăraşi, Vladimir Dodon. Acesta a rămas surprins cât de repede însuşea băiatul arta de confecţionare a viorii. „Este un băiat foarte bun. Prinde totul din zbor şi are talent. Uneori îi vin idei mai ingenioase decât ale mele. Sunt sigur că va ajunge departe”, a mărturisit atunci Vladimir Dodon.

Este bursier la Şcoala de lutieri din Elveţia

La numai 12 ani, Mihăiţă a construit prima vioară. Instrumentul a fost apreciat de mulţi specialişti şi tânărul meşter s-a apucat imediat să meşterească a doua vioară, pe care a terminat-o la 14 ani. Cu cele două viori, Mihai a participat la expoziţia „Fabricat în Moldova”, desfăşurată la începutul anului 2006 la „Moldexpo”. Viorile au fost verificate de însuşi maestrul Nicolae Botgros şi aprecierile au fost peste aşteptări.

În anul 2008, Mihai a devenit bursier la Şcoala de lutieri din Brienz, Elveţia. A vizitat cele mai prestigioase ateliere şi muzee ce ţin de construcţia viorilor din Italia, Franţa, Germania, ţări cu mari tradiţii muzicale. Are tangenţe cu cei mai mari lutieri din lume în domeniul construcţiei viorilor. E unicul specialist cu studii în domeniul dat nu numai din Moldova, dar din toată Europa de Est.

Talentul său a fost admirat de lutieri consacraţi ca Serghei Golubokiy din Ucraina, Waldemar Spengler din Germania, Dumitru Fărcaş şi Nicolae Ciurba din România. În ultimul timp, a legat o prietenie strânsă cu interpretul moldovean Ilian Gârneţ, care speră că Mihai va construi cândva o vioară performantă anume pentru el, instrument ce-i va permite să obţină noi premii la viitoarele concursuri internaţionale.

Stradivari a confecţionat prima vioară la 13 ani

În curând, Mihai Dron va absolvi şcoala de lutieri din Elveţia. El tinde să pătrundă în tainele marilor meşteri de viori, inclusiv ale lui Antonio Stradivari. Stradivari a confecţionat prima vioară la 13 ani, iar Mihai la 12. El, însă, nicidecum nu vrea să se compare cu celebrul maestru. „Vreau doar să devin un meşter bun. Iar dacă e să mă întrec cu cineva, pot spune un singur lucru: doresc numai să mă autodepăşesc pe mine însumi”, a mărturisit cu sinceritate Mihai într-un interviu acordat acum un an şi ceva.

Lumea care te cunoaşte, îndeosebi violoniştii consacraţi, te aşteaptă, Mihai, să le construieşti viori care să-ţi ducă faima în lume.

gazetadesud.md