Preşedintele r. Hânceşti: „Primarul din Cotul Morii vinde ajutoarele pentru sinistraţi în barurile sale”

Preşedintele r. Hânceşti: „Primarul din Cotul Morii vinde ajutoarele pentru sinistraţi în barurile sale”

„Primarul de Cotul Morii nu face altceva decît să se ocupe de repartizarea în fiecare zi a ajutoarelor umanitare, venite în teritoriu din partea mai multor organisme internaţionale, acestea fiind distribuite neechitabil cu admiterea unor abuzuri de serviciu, fără a se duce o oarecare evidenţă, cui şi cît ajutor i s-a dat,” a menţionat preşedintele raionului Hînceşti Anatolie Chetraru la şedinţa Comisiei raionale pentru Situaţii Excepţionale. Acesta nu este interesat de lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţi sau de problema şcolarizării copiilor din teritoriu”.

„Ajutoarele vîndute – la barul primarului…”

„În ultima perioadă la Consiliu, au parvenit mai multe plîngeri în adresa primarului Mihail Merzîncu, care distribuie ajutoarele şi casele după criteriul de rudenie şi nu conform situaţiei familiale, totodată sunt date concrete privind vînzarea unor asemenea ajutoare în barul lui din sat, a mai precizat preşedintele. Cunoaşte cineva din administraţia raională că astăzi în s. Cotul Morii, Societatea „Caritas” oferă mobilă sinistraţilor de acolo? Cui şi cum este repartizat acest ajutor?…, care ar trebui să fie luat la evidenţă de o comisie raională (care urmează să se deplaseze în curînd în teritoriu), deoarece toate aceste donaţii trebuie să se facă prin intermediul Consiliului raional, care duce evidenţa lor.” Totodată, preşedintele a dispus Centrului de Sănătate Publică să delegheze cîţiva reprezentanţi în teritoriu, care ar verifica condiţiile de trai ale sinistraţilor, (avînd date concrete că sunt familii cu copii mici ce trăiesc în condiţii mizere, fără căldură), care, de fapt, s-au întors în sat fără permisiunea administraţiei publice raionale. Şeful Direcţiei Generale Finanţe Hînceşti, Valentina Braga, a informat preşedintele că primarul de Cotul Morii a refuzat categoric să vină să ridice ajutorul financiar a cîte 500 lei (din partea Guvernului) pentru fiecare sinistrat din sat, motivînd că dînsul nu dispune de transport. În acelaşi context, dna Braga a specificat că primarul a încălcat legislaţia, procurînd cărbune (jumătate de tonă, fără achiziţii publice), actualmente descărcat în faţa primăriei, cică pentru instituţiile de învăţămînt din teritoriu, care de fapt, nu funcţionează, solicitînd salarizarea unor paznici, ce ar păzi acest cărbune.

„Locuitorii satului Cotul Morii refuză să primească casele…”

Mai multe încălcări şi nereguli au depistat şi reprezentanţii Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri Hînceşti în cadrul repartizării caselor de locuit pentru sinistraţii din Cotul Morii. „La moment, mai mulţi locuitori ai satului Cotul Morii refuză să primească noile case, deoarece, potrivit lor, acestea nu sunt distribuite conform situaţiei familiale şi indicaţiei Cancelariei de Stat a Guvernului – 9,0 m2 pentru o persoană,” a specificat Nicolae Orheianu, şeful Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri. Cele circa o sută de case mai mici, rămase nedistribuite, nu sunt acceptate de beneficiari, deoarece sunt familii cu mulţi copii, de aceea primarul împreună cu consiliul local trebuie să reexamineze decizia de distribuire în conformitate cu indicaţiile Guvernului, pentru a asigura toţi sinistraţii cu case în limitele normativului stabilit de 9,0 m2”. Referindu-se la recepţionarea caselor, Orheianu a precizat că în regim de urgenţă consiliile locale Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni trebuie să ia decizii privind atitudinea (acord sau dezacord) faţă de transmiterea caselor după recepţie de la balanţa Ministerului Construcţiilor la balanţa primăriilor locale cu transmiterea ulterioară cu titlu gratuit persoanelor sinistrate. Preşedintele raionului a accentuat faptul că sinistraţii primesc casele neterminate, avînd la dispoziţie doar o cameră, coridorul şi bucătăria în totalmente finisate, restul camerelor rămîn pe seama viitorului proprietar.

P.S. Primarul de Cotul Morii, deşi a fost invitat la şedinţă, nu s-a prezentat pentru a se expune pe marginea învinuirilor aduse.

curierul.md