Afacere cu miros de trandafiri! – FOTO

Mică sau nu, afacerea lui Mihai Ababii are toate şansele să îi determine pe ţărani să renunţe la muncile tradiţionale de pe câmp şi să se apuce de altele, mai europene şi, de departe, mai profitabile: una parfumată!

Piaţa, monopolizată de importatori

Mihai Ababii se poate mândri că a pus pe picioare o afacere cu miros de trandafir. A început cu câteva tufe plantate în grădina din jurul casei şi, treptat, şi-a dezvoltat afacerea, ajungând să cultive florile pe un teren imens, lăsat moştenire de părinţi. „Am fost, practic, împins de părinţi, pentru că terenurile tot lor le aparţin. Iubesc florile”, a declarat omul de afaceri într-un interviu pentru „Deşteptarea” de la Jurnal TV.

Deşi nu neagă că în Republica Moldova afacerea cu trandafiri este una rentablilă, Mihai Ababii recunoaşte că, pentru a se dezvolta, producătorul autohton mai trebuie şi susţinut. „Dacă ne-ar susţine guvernul sau altcineva, ne-am mişca înainte mai rapid şi cu rezultate mai frumoase”, declară bărbatul, precizând că avantajul acestei afaceri este că florile se vând tot anul, iar trandafirul este o plantă care se regenerează uşor, astfel că vremea capricioasă nu poate să compromită total culturile.

Din păcate, piaţa autohtonă este monopolizată de importatori, a căror trandafiri invadează pieţele şi florăriile din toată ţara, ceea ce face ca florile crescute pe pământ moldovenesc să se vândă cu bani mai puţini. Se vând, totuşi. „Vara, un trandafir costă până la 50 de bani, vă imaginaţi cât e de greu să îţi scoţi banii investiţi!”. Preţul unei plante la piaţă porneşte de la 5 lei şi ajunge să coste şi până la 20 de lei, însă de la producătorul autohton o puteţi cumpăra mult mai ieftin, începând cu 1 leu şi până la 6 lei. “Munca depusă este enormă, plantele au nevoie de o îngrijire specială. Doar florarul ştie câtă muncă necesită creşterea acestei specii. Un an semănăm, al doilea an altoim şi doar la al treilea sau al patrulea an avem o tufă matură care ne dă flori”, spune Mihai, recunoscător familiei sale care îl susţine în afacere.

Bărbatul se gândeşte să preia modelul din Vest şi să îşi diversifice ramura, axându-se pe extragerea de ulei de trandafir. În Europa 1 kilogram de ulei de trandafiri, obţinut din 3 tone de petale, se vinde cu 6.000 de euro.

Vlad VASILCOV