Scandal în formaţia „Zdob şi Zdub”!

Scandal în formaţia „Zdob şi Zdub”!

Ex-chitaristul trupei sparge tăcerea: „Zdob şi Zdub este o maşină de făcut bani”

Membrii celebrei trupe „Zdob şi Zdub” par să nu mai găsească limbaj comun. Zilele acestea, chitaristul Igor Buzurniuc şi primul baterist al Zdubilor, Anatolii Pugaci, au părăsit formaţia. Cei doi intrumentişti au decis să plece pentru că „pur şi simplu nu ne mai înţelegeam cu unul dintre colegi”, ne-a declarat Igor Buzurniuc. Cel care a provocat ruptura colegială, dar şi cea profesională dintre Zdubi, este Mihai Gângu, basistul, compozitorul şi unul din fondatorii trupei.


„O căruţă cu roţile cârne”

„Zdob şi Zdub este o maşină de făcut bani. Nu este acea trupă care a existat cândva. Nu ne-am înţeles vizavi de contractele pe care le semnam, vizavi de noul album, nimeni nu dorea să semneze cu noi un contract ca să fim asiguraţi. S-au adunat mai multe. Am zis că în acest mod nu mai putem continua. Această tensiune a existat de mai bine de jumătate de an. Lucram şi nu prea trăgeam atenţia la ceea ce ne deranja. Eram foarte optimist de tot ce se întâmplă. Această situaţie există în majoritatea formaţilor. Fondatorii sunt mai cu putere în această trupă. Sunt persoane care conduc formaţia, iar restul membrilor sunt subalterni. Vroiam să schimb multe lucruri, dar… am cedat şi am plecat. Pentru mine, Zdob şi Zdub este o căruţă cu roţile cârne, iar pentru că nu sunt bine prinse, acestea oscilează. Încercam să îndrept roţile. Unora nu le-a plăcut ceea ce încercam să fac. Eram conştient că o să se ajungă aici”, ne-a declarat ex-chitaristul trupei, precizând că „Zdob şi Zdub” este unicul colectiv în care a văzut lipsă de colegialitate, iar de prietenie nici nu poate fi vorba.

„Nu ştiu dacă Roman are puterea cuvântului în această trupă”

Igor Buzurniuc a fost chitaristul Zdubilor mai bine de patru ani. Totul a fost bine şi frumos până în ziua când am început să se contrazică cu Mihai Gâncu. „El este obişnuit ca doar numele său să figureze în calitate de compozitor al trupei, chiar de aveam şi eu o mare contribuţie. Cred că Roman a suferit cel mai mult după plecarea noastră. Totul mergea beton şi iată că într-o bună zi totul s-a dus de râpă. Roman nu dorea această schimbare şi nici nu ştiu dacă el are puterea cuvântului în această trupă. Zdubii nu depind de nimeni. Rolul cel mai important îl joacă fondatorii, adică Mihai Gângu şi Roman Iagupov, dar şi producătorul Igor Dânga. Ceilalţi membri sunt simpli angajaţi”, conchide instrumentistul. Igor Buzurniuc ne-a mai spus că este deranjat de jurnaliştii care nu fac decât să interpreteze greşit plecarea sa şi a lui Anatolii Pugaci.

Plecarea lor, cea mai bună soluţie

La rândul său, Igor Dânga, producătorul formaţiei consideră că plecarea celor doi intrumentişti a fost cea mai bună soluţie. Ceilalţi membri sunt mai rezervaţi în comentarii, abţinându-se să vină cu o replică în scandalul care s-a ivit în trupă. Locul celor care au părăsit formaţia „Zdob şi Zdub”, a fost luat de alţi doi foşti membri: Andrei Cebotari – tobe şi Sveatoslav Starus – chitară.
După plecarea de la Zdubi, Igor Buzurniuc a devenit membru al trupei „Snails”, iar Anatolii Pugaci s-a integrat în mai multe proiecte muzicale autohtone. „Mai cânt şi cu Dan Bălan, care-mi este şi un foarte bun prieten. Pe lângă aceasta, pregătesc şi o trupă, cu care sper că în curând să ieşim cu forţă”, conchide Igor Buzurniuc.

Lena NEGRU

foto: zdob-si-zdub.com

vizualizări: 1036

One Comment

  • ivo
    26 august 2010 | Permalink |

    din trupa cred ca doar numele roman iagupov valoreaza mult, el are imagine, il stie lumea, daca ar pleca si el atunci se pune cruce pe formatie. dar nu o sa plece ca e fondator. in rest, baietii care au plecat, cu tot respectul, dar nu ii cunosteam nici dupa nume
    dupa cum se stie, poti sa fii un nimeni, sa nu faci nimic dar daca esti smecher – iti faci un nume- si esti vedeta… desi eu nu sint de acord cu acest gen de vedete si acest mod de promova lucrurile…

Comentează