Iată cea mai veche biserică din lemn din Basarabia! – FOTO

Iată cea mai veche biserică din lemn din Basarabia! – FOTO

Biserica „Sfântul Nicolae” din sat. Horodişte, Ungheni, este considerată cel mai vechi lăcaş de cult de pe teritoriul Basarabiei, încât nici sătenii nu mai ştiu cine sunt cei care i-au pus temelia.
Amplasată în centrul satului şi construită în totalitate din lemn de stejar, biserica a devenit unul din cele mai vizitate locuri de către turiştii din întreaga lume. „Biserica a fost ridicată prin 1374. Pe atunci, de jur-împrejur era pădure, iar oamenii au tăiat din ea şi au construit acest lăcaş. Pe atunci nu existau cuie, bârnele fiind unite prin cuie din lemn. Când am fost în România, am găsit informaţii despre biserica noastră, ea fiind clasată drept monument istoric. Iar după ce satul s-a mărit, prin 1890, sătenii au construit altă biserică”, a declarat moş Nicolae, pentru emisiunea „Asfalt de Moldova”, de la Jurnal TV.

Are şi cele mai vechi icoane
Acoperită şi azi cu şindrilă, biserica din Horodişte nu a fost renovată decât o singură dată, când i-a fost schimbată temelia din piatră. Biserica deţine şi cele mai vechi icoane din Moldova, acestea fiind pictate pe lemn şi pânză, iar sătenii cred că acestea datează de pe timpul ridicării bisericii. Pe lângă aceste icoane, aici au mai fost şi pietre funerare foarte vechi, pe care le puteţi vedea doar în muzeele din capitală. „Când lucram la primărie, a venit cineva de la Chişinău şi a luat o piatră care data de sute de ani. Nu înţelegeam scrisul, nu era latină”, mai spune moş Nicolae.
Şi chiar dacă azi nu se mai ţin slujbe în Biserica „Sântul Nicolae”, sătenii au grijă de ea ca de ochii din cap, spunând că „este comoara cea mai de preţ lăsată de strămoşii noştri”.

Lena NEGRU