Cameron: ”Situaţia unor triburi din Amazon este un ‘Avatar’ real”

Cameron: ”Situaţia unor triburi din Amazon este un ‘Avatar’ real”

Regizorul James Cameron a declarat că există o situaţie reală, foarte apropiată de cea prezentată în megasuccesul său cinematografic, „Avatar”, în pădurea tropicală amazoniană unde grupuri de indigeni încearcă să oprească lucrările de construcţie a unui uriaş baraj hidroelectric.
James Cameron a precizat se află în Brazilia pentru a-i sprijini pe indigeni, alături de o serie de organizaţii de mediu, în protestul lor împotriva construcţiei barajului Belo Monte.

„Am fost atras de această luptă din viaţa reală, similară cu cea din ‘Avatar’. Ceea ce se întâmpla în ‘Avatar’ se întâmplă în prezent în Brazilia şi în alte locuri din India şi China unde aşezări şi comunităţi tradiţionale stau în calea unor mari proiecte de infrastructură”, a declarat regizorul canadian.

Barajul de la Belo Monte, un proiect de 11 miliarde de dolari, ar fi cel de-al treilea baraj ca mărime din lume, în cazul în care proiectul va fi finalizat. Autorizaţia de construcţie a fost eliberată de guvernul brazilian la 1 februarie.

Administraţia preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva susţine că acest baraj va oferi energie electrică nepoluantă, necesară pentru viitorul acestei ţări.

De cealaltă parte, grupurile pentru protecţia mediului obiectează susţinând că acest proiect va devasta atât viaţa sălbatică cât şi vieţile a peste 40.000 de oameni care trăiesc în regiunea ce va dispărea sub apele lacului de acumulare.

James Cameron a precizat că i-a expediat o scrisoare preşedintelui Silva în urmă cu cinci zile, în care solicită o audienţă şi încetarea lucrărilor la acest baraj, dar nu a primit niciun răspuns, scrie libertatea.ro