Cel mai scund şi cel mai înalt om din Moldova

Cel mai scund şi cel mai înalt om din Moldova

Ambii locuiesc în Orhei!

Zinaida Guzun are 50 de ani şi măsoară un metru. Femeia este din satul Peresecina, r. Orhei, iar statura mică nu o deranjează să rămână activă în toate. Cea mai scundă persoană din Moldova susţine că a rămas mică pentru că tatăl său „a trântit-o” de pământ. ”Nu ştiu, mi-au spus că tata m-o trântit în pământ”, spune ea. Din cauza înălţimii, Zinaida nu şi-a găsit jumătatea aşa că a rămas nemăritată. Şi tot din cauza înălţimii, femeia nu-şi găseşte niciun loc de muncă. Acum are grijă de o consăteancă mai în vârstă. „Am fost la şcoala internat, acolo am învăţat 9 clase. Apoi am lucrat la împachetat marfa. Pe urmă am venit acasă, m-a luat sor-mea. Acum stau la ea”, precizează pitica.
Hainele pe care le poartă Zinaida sunt pentru copii, adesea dăruite de oamenii din sat. Din cauza staturii mici, femeia este ţinta glumelor copiilor. ”Copiii care se duc la şcoală aruncă după mine cu pietre. Ei nu înţeleg că eu nu-s vinovată că am rămas aşa mititică. Urc pe scaune mici, dar şi pe cele mari. Numai că trebuie să fiu atentă nu pic”, adaugă femeia.
El e cel mai înalt
Tot în Orhei locuieşte şi cel mai înalt moldovean. Aurel s-a născut în satul Susleni, apoi s-a mutat cu traiul în localitatea vecină, Berezlogi. Bărbatul are 23 de ani şi 2,15 metri şi nici nu ştia că el este cea mai înaltă persoană din R. Modlova. Cei care i-au dat vestea au fost colegii noştir de la „Jurnal de Week-end”, dar nu l-a mirat acest lucru. „Bănuiam, fiindcă mai înalţi ca mine nu am văzut. Şi nici apropiaţii mei nu au văzut. Am cutreierat toată Moldova şi nu am observat pe nimeni mai mare ca mine. Mă bucur de asta. Chiar din şcoală eram cel mai înalt din clasă, apoi în clasa a IX-a, cel mai înalt din şcoală şi aşa am mers înainte până am devenit cel mai înalt dintre toţi”, spune Aurel.
Deşi e cel mai înalt de la noi, lui Aurel nu i-a fost dificil să-şi găsească perechea potrivită. Şi-a ales soţia din dragoste, şi nu după statură, cu care a întemeiat o familie frumoasă şi a făcut doi copii. Înălţimea îi creează probleme uneori. Mobilierul trebuie să fie făcut la comandă, hainele la fel şi cu greu îşi găseşte încălţăminte, deoarece poartă 48. A practicat o perioadă baschetul şi voleiul, iar acum administrează câteva afaceri din sat. Aurel mai spune că din cauza înălţimii sale este uşor de găsit. Crede că înălţimea a moştenit-o genetic, de la părinţi care, deasemnea, sunt înalţi. Însăşi bunelul său a avut doi metri. „Uneori, mă aplec şi chiar cei are merg în urma mea se apleacă din instinct. Pe urmă îşi dau seama că nu trebuie să se aplece, fiindcă ei au o înălţime obişnuită”, a mai adăugat Aurel.
Că eşti mare sau mai scund, ambii eroi sunt siguri de un lucru: indiferent de statură, sufletul şi faptele contează.

Diana Burlacu