Cum învingem „criza de fiere”

Cum învingem „criza de fiere”

Mesele copioase generează dureri în regiunea ficatului. Dacă vă apucă, din senin, noaptea, este posibil să suferiţi de colică biliară. Specialiştii contactaţi de „ring” ne învaţă cum să evităm aceste probleme sau cum să scăpăm de ele atunci când le avem deja.

„Colica biliară reprezintă o inflamaţie caracterizată printr-o durere intensă în hipocondrul drept (regiunea ficatului), cu iradieri în umărul drept sau în vârful omoplatului. Uneori apare şi senzaţia de greaţă. Colicile se manifestă, în special, la persoanele care suferă deja de dischinezie sau litiază biliară şi, de regulă, apar după mese copioase şi exces de băuturi alcoolice”, explică dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Ouăle şi ciocolata, factori declanşatori
Unicul simptom poate fi colica biliară şi apare, de obicei, seara sau noaptea, ca urmare a efectului acumulat al alimentaţiei din timpul zilei.

„Durerea poate dura câteva ore, dar în 15minute de la debutul ei atinge apogeul. Ouăle şi ciocolata sunt alimentele care declanşează o astfel de criză”, afirmă medicul.

De ce se formează pietrele
Vezica biliară (colecistul sau „fierea”) este un sac mic, poziţionat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor, iar calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi pot avea dimensiunea unui bob de orez până la a unei mingi de golf.

„Calculii nu pun probleme până nu blochează canalul excretor. Dacă tratamentul chirurgical este necesar, în majoritatea cazurilor, cea mai bună decizie este îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) şi poate fi făcută laparoscopic sau cu bisturiul”, susţine dr Luca.

Prevenirea crizelor
– Menţinerea greutăţii optime prin diete şi sport.
– evitarea scăderilor sau creşterilor bruşte în greutate.
– repaus absolut la orizontală în timpul crizelor dureroase.
– Din trei în trei ore, pe durata unei zile, se bea infuzie de rostopască (o jumătate de linguriţă de plantă la o cană cu apă). Are efect antispastic şi sedativ.
– Se bea, în cursul unei zile, infuzie de coada şoricelului (două linguri la o jumătate de litru de apă).
– Se recomandă şi infuzii reci din mentă, muşeţel, sunătoare şi tei.
– Dacă nu apare febra, se aplică pe zona ficatului o compresă cu apă caldă sau ceai de coada calului.
– Când criza este asociată cu febră, se aplică pe zona ficatului o compresă cu apă rece.
– Dacă aveţi şi senzaţie de greaţă, adăugaţi în ceai şi zeamă de lămâie.

„Pentru a preveni apariţia colicilor, trebuie evitate grăsimile, sosurile, smântâna, untul, ouăle, ciocolata şi alcoolul”- Dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Sursa: ziarulring.ro