Cum învingem “criza de fiere”

Cum învingem “criza de fiere”

Mesele copioase generează dureri în regiunea ficatului. Dacă vă apucă, din senin, noaptea, este posibil să suferiţi de colică biliară. Specialiştii contactaţi de „ring” ne învaţă cum să evităm aceste probleme sau cum să scăpăm de ele atunci când le avem deja.

„Colica biliară reprezintă o inflamaţie caracterizată printr-o durere intensă în hipocondrul drept (regiunea ficatului), cu iradieri în umărul drept sau în vârful omoplatului. Uneori apare şi senzaţia de greaţă. Colicile se manifestă, în special, la persoanele care suferă deja de dischinezie sau litiază biliară şi, de regulă, apar după mese copioase şi exces de băuturi alcoolice”, explică dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Ouăle şi ciocolata, factori declanşatori
Unicul simptom poate fi colica biliară şi apare, de obicei, seara sau noaptea, ca urmare a efectului acumulat al alimentaţiei din timpul zilei.

„Durerea poate dura câteva ore, dar în 15minute de la debutul ei atinge apogeul. Ouăle şi ciocolata sunt alimentele care declanşează o astfel de criză”, afirmă medicul.

De ce se formează pietrele
Vezica biliară (colecistul sau “fierea”) este un sac mic, poziţionat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor, iar calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi pot avea dimensiunea unui bob de orez până la a unei mingi de golf.

„Calculii nu pun probleme până nu blochează canalul excretor. Dacă tratamentul chirurgical este necesar, în majoritatea cazurilor, cea mai bună decizie este îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) şi poate fi făcută laparoscopic sau cu bisturiul”, susţine dr Luca.

Prevenirea crizelor
- Menţinerea greutăţii optime prin diete şi sport.
- evitarea scăderilor sau creşterilor bruşte în greutate.
- repaus absolut la orizontală în timpul crizelor dureroase.
- Din trei în trei ore, pe durata unei zile, se bea infuzie de rostopască (o jumătate de linguriţă de plantă la o cană cu apă). Are efect antispastic şi sedativ.
- Se bea, în cursul unei zile, infuzie de coada şoricelului (două linguri la o jumătate de litru de apă).
- Se recomandă şi infuzii reci din mentă, muşeţel, sunătoare şi tei.
- Dacă nu apare febra, se aplică pe zona ficatului o compresă cu apă caldă sau ceai de coada calului.
- Când criza este asociată cu febră, se aplică pe zona ficatului o compresă cu apă rece.
- Dacă aveţi şi senzaţie de greaţă, adăugaţi în ceai şi zeamă de lămâie.

„Pentru a preveni apariţia colicilor, trebuie evitate grăsimile, sosurile, smântâna, untul, ouăle, ciocolata şi alcoolul”- Dr Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

Sursa: ziarulring.ro

Vizualizări: 89671

9 Comentarii

  • Nume
    29 iunie 2010 | Permalink |

    Comentariu

  • l;m
    13 iulie 2010 | Permalink |

    Comentariu

  • Mariana
    24 august 2010 | Permalink |

    criza de fiere nu se declanseaza neaparat de la o masa copioasa, eu duc o viata sanatoasa si fara excese si totusi am avut ghinionul sa fac o criza de fiere de la un simplu castravete din salata, desi credeam ca este imposibil, medicul mi-a spus ca legumele crude chiar si fructele (mere, caise , piersici..) pot declansa o astfel de criza. Am reusit sa imi calmez criza de fiere cu no spa diluat in apa si metoclopramid, luate imediat dupa varsatura, sunt absorbite in 15 min de organism

  • petro
    2 septembrie 2010 | Permalink |

    buna,eu am observat ca mi se face rau inafara de castraveti verzi si de la ardei gras consumat crud mai ales daca nu-i inca ajuns la maturitate

  • jiga daniela
    25 martie 2011 | Permalink |

    Comentariu

  • denysa
    19 mai 2011 | Permalink |

    intr-adevar…e f aiurea cu fierea asta. Si eu am probbleme…dischinezie biliara si incerc pe cat posibil sa evit alimentele care stiu ca imi fac rau:oua,lapte,smantana,pere, ceapa…etc
    De pilda azi mananc castravete, maine mananc iar si nu am probleme, dar poimaine incepe criza biliara…depinde ….cum se aglomereaza fierea cu toxine.
    Oricum…depinde si d organismul fiecaruia si de toleranta organismului sau intoleranta la un anumit aliment…de ex. matusa mea, care are aceleasi probleme cu fierea ca si mine, mananca oua, ceapa, rosii, piersici si nu are nici o problema, in schimb cum mananca smantana sau unturi o apuca criza;
    De obicei iau cate o pastila d no-spa si una d fiobilin sau colebil.

  • simona
    23 septembrie 2011 | Permalink |

    Asa e , Denysa .Nu exista boala ,exista bolnavi.Totusi ,in loc sa dai bani pe acele medicamente ( eu nu le cumpar ,dar cred ca sunt destul de scumpe in ziua de azi ) , nu ar fi mai bine sa-ti faci un ceai de galbenele , sau in cazuri mai grave ,un ceai de anghinare ? Pui o lingurita de planta la o cana (250 ml ) cu apa clocotita ,lasi acoperit 2-3 minute, strecori si bei caldut (nu rece , nu fierbinte) in inghitituri mici, stand linistita pe pat.Ceaiurile rar au reactii adverse , nu sunt toxice daca stii cum sa le prepari si cum sa le bei,in plus pot avea efecte mult mai bune ca pastilele ,uneori si apoi costa mult mai putin, inca. Deja se observa o mare specula si in acest sector , al remediilor naturiste si in multe cazuri am cumparat plante care nu corespundeau din punct de vedere al compozitiei ,sau chiar al plantei in sine .Atentie cand cumparati echinaceea daca nu stiti cum arata planta, sau cimbrisorul, ca sa nu luati cimbru de gradina , sau frunze de afin care se selecteaza si se deshidrateaza numai in anumite conditii , doar cateva exemple de luat teapa de la “plafar”.Nu observati ca exista o tendinta , care se adreseaza mai mult acelora foarte preocupati de sine si ipohondrilor ,de ce nu si snobilor in sine , printr-o oferta a unor produse larg mediatizate ,care contin plante medicinale banale ,dar se vand la niste preturi fabuloase,tocmai pentru ca romanul e foarte naiv ,snob si are mare fobie la microbi ,gripe si alte chestii si da bani in disperare ca sa-si protejeze organismul prin medicamente ,gaselnite de ultima ora si nu lasa organismul sa lupte si sa se adapteze si sa-si produca proprii anticorpi si ajung sa traiasca numai cu medicamente .Oare ce ar face acei oameni cu bani , ca despre ei vorbesc mai mult , daca nu ar ami avea resurse sa-si gestioneze insanatosirea cu o paleta larga de droguri fitoase , in locul unui ceai de musetel ,o aspirina si o frectie cu apa calda si sapun ?

  • marinela
    12 februarie 2012 | Permalink |

    este groaznic pe mine crizele de fiere mau terminat cind am o criza de fiere si mi se intimpla destul de des mi se declansaza ceva si pe sistem nervos cred ca ceva asemanator depresiei sau atacului de panica pt ca pe linga faptul ca mie foarte greu in acele momente am citit in internet si am vazut ca se pot face multe complicatii de exemplu pancreatita sau se poate sparge si se face peritonita ca la apendicita si multe altele la mine crizele de fiere dclansaza si din cauza alimentelor dar si atinci cind ma supar sau sint foarte obosita incep cu dureri f puternice de cap si termin cu vomitaturi si dureri in capul pieptului si in parti pe sub coaste ca si cum mar stringe cineva cu o curea aparte frisoane si tremuraturi daca crizele sunt mai usoare si le iau de la incepu le rezolv cu niste pastile se numesc tonopan 2 la 4 ore pina la 6 pe zi daca deja las ptin timpul sa treaca deja ajung la spital unde mare lucru numi prea da ma mai ajut f mult cu ceaiul de rostopasca si sunatoare ma gindesc sa o scot dar nu stiu daca e o solutie am auzit ca dupa aceea se inbolnaveste f repede ficatul asa ca numi ramine decit sa am mai multa grija cu ce maninc sa ma odihnesc bine si sa nu mai iau in seama nimic din ce mar putea deranja pt ca in definitiv in viata in afara de moarte cred ca totul are rezolvare dar asta va spun acum dupa ce am depasit inca o criza pt ca in doua su trei zile uit si o iau iara de la capat am uitat sa va spun ca sunt o persoana ffffff sensibila din toate punctele de vedere atenti cei la fel ca mine

  • Anica
    1 august 2012 | Permalink |

    Bune comentariile …m-ar interesa ce fructe si legume nu se pot consuma?

Comentează