O viaţă grea, dar şi o poveste de succes

O viaţă grea, dar şi o poveste de succes



r. Mircea Ciuhrii face minuni

Doctor docent Mircea Ciuhrii activează în virusologie mai mult de 40 de ani. Absolventul facultăţii de biologie, în 1968 a devenit aspirant al Academiei de Ştiinţe din Moldova. După susţinerea tezei a fost numit şef de laborator de microscopie electronică şi virusologie a insectelor. În 1977 a plecat în Franţa, unde a lucrat cu cei mai renumiţi cercetători din acele timpuri.

La începutul anilor 90, dr. Doc. Mircea Ciuhrii deţinea funcţia de director ştiinţific al Institutului Unional Pentru Protecţia Biologică a Plantelor din Chişinău. Cinci ani mai târziu, firul vieţii cercetătorului s-a schimbat. Pentru că s-a destrămat Imperiul Sovietic, dr. Ciuhrii a fost nevoit să dezvolte o altă direcţie, entomoterapia în farmacologia contemporană.

Totul a început în momentul în care Banca Mondială i-a oferit un credit de trei milioane de euro, pentru a continua cercetările, în cadrul unui proiect cu Ministerul Sănătăţii. ”Au venit banii şi m-a chemat Andrei Sangheli, care pe atunci era prim ministru al Republicii Moldova, să le dau 25% din bani”. Atunci, surprins, doctorul Ciuhrii a refuzat creditul de la Banca Mondială, cu explicaţia că nu poate să îndeplinească toate condiţiile. Pentru că a refuzat creditul Băncii Mondiale, familia Ciuhrii a realizat că se afla în pericol.

Atac asupra soţiei

Jurnalista Svetlana Ciuhrii, soţia savatului, şi-a trăit mai mult de jumătate din viaţă în studiourile televiziunii Moldova 1 din Chişinău. Într-o noapte, o aştepta o maşină cu numere necunoscute, a fost urcată şi dusă pe un şantier, iar respectiva maşină a fost lovită puternic de o macara. Svetlana Ciuhrii a fost scoasă de mâini şi de picioare, plină de sânge şi de sticlă. A salvat-o doar faptul că a stat pe locul din spatele şoferului. Speriaţi, martorii au chemat salvarea, a fost internată în spital cu traume grave. Familia Ciuhrii a făcut demers la poliţie, dar nici până în ziua de azi nu se ştie cine au fost atacatorii şi cui i-a aparţinut maşina. Din acel moment, Mircea Ciuhrii a decis să plece la Bucreşti, împreună cu toate familia.

Plecarea la Bucureşti

Ion Iliescu, care pe atunci era preşedintele României, i-a promis multe savantului basarabean, însă parţial au fost promisiuni deşarte. Mircea Ciuhrii a deschis Centrul de Cercetare Aplicativă privat, InsectFarm. ”Sunt primul în lume care a utilizat insectele în scopuri farmaceutice”, mărturiseşte Mircea Ciuhrii. Primul preparat a fost creat pentru tratarea bătăturilor, eliminarea aluniţelor, negilor ş.a. Într-un an a făcut suficienţi bani pentru a cumpăra aparatele necesare, iar în 1997 a cumpărat sediul cu cinci nivele. Până în prezent, „Insect Farm” a înregistrat 50 de preparate farmaceutice, parafarmaceutice şi cosmetice, care au obţinut peste 40 de medalii de aur, argint şi bronz la saloane internaţionale de invenţii. Acum produsele „Insect Farm” sunt comercializate în Uniunea Europeană. Ca o recunoaştere a meritelor sale ştiinţifice, Mircea Ciuhrii a primit titlul de Comandor şi mare ofiţer din partea Regatului Belgia.

Vindecă-te cu ajutorul insectelor

Scârboase pentru unii, oază de sănătate şi de frumuseţe pentru alţii. Insectele conţin o serie de proteine şi substanţe active ce sunt folosite cu succes la realizarea unor produse revoluţionare. Primul cercetător din lume care a descoperit puterea vindecătoare a gâzelor, profesor doctor Mircea Ciuhrii a dezvăluit secretele entomoterapiei, în care produsele 100% naturale oferă rezultate miraculoase datorită extractelor din insecte.

Nu mai puţin de 50 de produse sunt înregistrate şi brevetate de prof. dr. Mircea Ciuhrii. Toate au la bază substanţe biologice active recoltate de la insecte şi sunt foarte căutate atât în România, cât şi în afară.

„Noi recoltăm, dar şi creştem zeci de specii şi, de la fiecare, extragem o substanţă diferită”, explică specialistul.

În funcţie de stadiul de devoltare al insectei, ea secretă un anumit tip de substanţă. „Aceasta este recoltată cu mare atenţie, folosind echipament steril”, explică directorul Centrului.

Tratează negii şi aluniţele

Extractele de insecte sunt atent studiate în laborator. Pe baza proprietăţilor observate, dr. Ciuhrii foloseşte aceste substanţe în elaborarea unor produse ce şi-au dovedit eficacitatea în tratarea hepatitelor, a formaţiunilor cutanate de tipul aluniţelor, negilor, melanoamelor, verucilor, carcenomurilor, dar şi pentru întărirea imunităţii organismului.

Imuno-Max

Capsulele fac parte din cele mai căutate produse brevetate de dr. Ciuhrii. Ele conţin proteine extrase din mai multe specii de insecte şi sunt recomandate oricui are probleme sau doreşte să îşi întărească sistemul imunitar. Imuno-Max combate afecţiuni care atacă organismul slăbit, precum gripa, herpesul şi acneea şi tratează chiar afecţiuni considerate incurabile, precum lupusul sau psoriasisul. Se administrează dimineaţa, înainte de micul-dejun, o capsulă de Imuno-Max 1 şi seara, la două ore după cină, una de Imuno- Max 2. După luarea capsulei, pacientul trebuie să stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute – o oră.

Hepatito-Liz

Are la bază substanţe active extrase din insecte şi a reuşit să vindece sute de persoane care sufereau de hepatita A, B, C şi D. În funcţie de tipul afecţiunii, dr. Ciuhrii a elaborat o reţetă specială menită să elimine complet virusul hepatic din organism. „Substanţele active conţinute formează un interferon natural cu proprietăţi de stopare a sintezei proteinelor virale. Preparatul poate fi utilizat şi pentru eliminarea formaţiunilor tumorale ce apar în ţesutul hepatic”, spune cercetătorul. Tratamentul se eliberează pe baza unor analize medicale complete. El trebuie urmat cel puţin 12 luni pentru a obţine rezultatele dorite.

Mai multe detalii, în tabloidul „apropo”

Silvia GHIAUR