Cum pot să-mi schimb numele?

Cum pot să-mi schimb numele?

„Vreau să aflu câte ceva despre procedura de schimbare a numelui. Cei care nu au împlinit încă 18 ani au dreptul să-şi ia oricare alt nume, părinţii rămânând cu numele lor vechi? Ai dreptul să-ţi iei un nume care se scrie şi se citeşte în altă limbă decât româna? În ce cazuri? E posibil ca numele pe care ţi-l doreşti să fie format dintr-o singură silabă sau literă sau există o listă de nume şi prenume din care trebuie să alegi? Poţi lua numele şi prenumele unei vedete internaţionale sau a unui personaj din filme? Cum se face acest lucru? Unde trebuie depusă cererea pentru schimbarea numelui şi cât durează procedura?”

Alina Costandache, Orhei

Ludmila Guţu, responsabilă din cadrul Direcţiei Generale Stare Civilă, ne-a comunicat că schimbarea numelui şi/sau a prenumelui poate fi efectuată la oficiul de stare civilă de la domiciliul solicitantului. Dreptul de a-şi schimba numele şi/sau prenumele îl au cetăţenii R. Moldova care au atins vârsta de 16 ani. Însă, solicitantul nu-şi poate lua orice nume îşi doreşte. În cererea pentru schimbarea numelui el trebuie să argumenteze de ce vrea să-şi modifice numele şi de ce a ales numele nou. Cererea va fi aprobată doar dacă argumentele aduse sunt temeinice. Numele ales poate să fie scris şi citit în altă limbă decât româna doar în cazul în care persoana al cărui nume solicitantul vrea să şi-l ia (aducând argumente convingătoare –n.r.) este de altă naţionalitate. Se interzice însă ca numele pe care vrea să şi-l ia să fie compus dintr-o singură literă sau silabă şi ca acesta să fie al unei vedete internaţionale sau personaj din filme.

Pentru a înregistra schimbul de nume şi/sau prenume urmează să vă adresaţi la oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială sunteţi domiciliat. Apoi trebuie să depuneţi o cerere privind schimbarea numelui şi/sau a prenumelui şi să prezentaţi un curriculum vitae (autobiografia), o explicaţie privind motivele schimbării numelui şi/sau a prenumelui, certificatul dvs de naştere, certificatele de naştere ale copiilor minori, certificatul de căsătorie, certificatul de divorţ, copia buletinului de identitate sau a paşaportului, două fotografii, avizul eliberat de organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuiţi privind confirmarea sau infirmarea existenţei antecedentelor penale, alte acte pe care solicitantul sau Oficiul stare civilă le consideră necesare pentru argumentarea cererii.

După depunerea tuturor actelor necesare va fi stabilit un termen de până la trei luni din ziua depunerii cererii.