Moldoveanul care a creat banca îndrăgostiţilor din Paris!

Absolventul Facultăţii de Design Industrial de la UTM, Mihai Stamati, a creat o bancă a îndrăgostiţilor pentru parcurile şi locurile publice din Paris, un proiect care s-a bucurat de aprecierea multor personalităţi din Paris.

Cu acest „Gardian al amintirilor” tânărul Mihai Stamati, în vârstă de doar 24 de ani, a câştigat o bursă de 1 lună de zile, în valoare de 1500 euro. A creat „Le gardien des souvenirs” în format 3D şi l-a integrat în mediul oraşului Paris, prin intermediul unor fotografii efectuate în diverse locaţii din oraş, după care a suprapus imaginea pe aceste poze. A cutreierat vreo două-trei săptămâni Parisul, în căutarea celor mai importante locuri din oraş, după care a efectuat proiectul în calculator.

„Le gardien des souvenirs” – obiect de artă

„Le gardien des souvenirs” reprezintă un design-concept al unei bănci pentru locurile publice ale Parisului. Ideea presupune ca această bancă să devină un obiect de artă în aer liber, reprezentând un simbol, care va reflecta caracterul romantic al oraşului şi emoţiile trăite de oamenii care îl vizitează. Ca şi construcţie este o îmbinare de forme plastice şi materiale care contrastează prin factură, structură şi cromatică.

De fapt, acest concurs a fost unul al ideilor, iar pentru a aplica, Mihai a trimis doar un text în franceză, în care şi-a exprimat ideea. A fost acceptat şi finanţat, la finalul căruia a făcut o expoziţie de design şi fotografii, iar capul de afiş a fost această bancă a îndrăgostiţilor. La expoziţie au venit personalităţi importante care şi-au exprimat dorinţa de a-l realiza. Aşa l-a cunoscut pe Francois Barret, fondatorul şi directorul Centrului de Creaţie Industrială a Franţei, care a rămas impresionat de ”Gardianul amintirilor”. Expoziţia a durat de la 27 noiembrie 2009 până la 15 ianuarie 2010. Unii vizitatori au dorit acest scaun şi în grădina lor personală.

Amintiri nemuritoare

Mulţi basarabeni şi români care locuiesc în Franţa au vizitat expoziţia. În proiect sunt două elemente clare, inima şi simbolul infinitului, exprimate în roşu şi gri. Mulţi obişnuiesc să scrie mesaje de dragoste pe băncile din parc, în schimb ideea acestei bănci a îndrăgostiţilor este că aceştia pot lega o dantelă de aceste corzi ale „inimii” în amintirea faptului că au fost acolo. Acest „Gardian al amintirilor” păstrează dovezile prezenţei îndrăgostiţilor. La un moment dat, această bancă o să se umple de amintiri, aceasta a şi fost ideea proiectului.

Mihai a creat repede simbolul acestui proiect, însă găsirea formelor, optimizarea liniilor, trebuia ajustată într-un anume fel. Ideea i-a venit chiar în momentul în care a văzut că acest proiect va fi în Paris – oraşul îndrăgostiţilor. ”Le gardien des souvenirs” vine mai mult dintr-o relaţie de dragoste care s-a terminat, o fostă iubire a tânărului designer.

Bursa a fost oferită de Institutul Cultural Român de la Paris, care organizează anual astfel de proiecte, oferind 12 burse pe semestru. Cât timp s-a aflat la Paris, Mihai a stat chiar în centrul oraşului de pe Sena, în incinta Ambasadei Române.

c

În anii precedenţi Mihai Stamati a a mai participat la diverse concursuri de design automobilistic din străinătate, la care a obţinut diverse menţiuni şi premii. Momentan predă Designul Industrial la UTM, însă pe viitor îşi doreşte să obţină o stagiere la o companie internaţională de design.

Precizăm că în Moldova acest proiect nu a mai apărut, tabloidul ”apropo” fiind primul care îl prezintă.

Silvia GHIAUR